DUBAJ

17.05.2014 09:33

Turistický ruch Dubaj 

Dubaj samotný má iba 15 kilometrov pláži. Po dostavbe ostrovných komplexov ich však bude až 1 500 km. Najväčším projektom je Dubailand – svet zábavy v púšti, skladajúci sa z lyžiarskych svahov, pretekárskeho motoristického okruhu, ekoparku a najväčšieho nákupného centra na svete. Pravdepodobne najcharakteristickejším symbolom dnešného Dubaja je luxusný 321 metrov vysoký sedem hviezdičkový hotel Burdž al-Arab ("Veža Arabov"), postavený roku 1999, v tvare plachetnice. Jeho interiér je plný zlata, mramoru. Pobyt stojí od 2000€ do 8300€ za noc.

Klimatické podmienky

Dubaj má horúce klimatické podmienky, Niektoré mesiace presahujú s priemernou teplotou aj 40 °C. Zrážky sa vyskytujú sporadickejšie len okolo 150mm za rok. Zrážky sa väčšinou vyskytujú v mesiacoch Január, Február a Marec. Vlhkosť v zimných mesiacoch je 60%

 

Väčšina prínosov pre Dubai, zaznamenáva obchod, výroba a služby. Prínosy z ropy a zemného plynu prispievajú do rozpočtu menej než 6% o objeme 37 miliard USD (2005). Dubaj však púta celosvetovú pozornosť pre svoje projekty (stavby, športové a rekreačne centra) ale táto pozornosť tiež súvisí s už rozvinutou ekonomikou, založenou zväčša na zahraničnej pracovnej sile.

Obyvateľstvo

V roku 1998, 17% populácie boli rodení obyvatelia Emirátov, zvyšok tvorili cudzinci. 51% Dubajčanov pochádza z Indie, 16% z Pakistanu, 9% z Bangladéša, 3% z Filipín a 3% boli definovaní ako „západniari“. Cudzinci tu žijú s pracovným povolením, bez ktorého musia Dubaj do 30 dní opustiť. Aj preto je tu takmer nulová nezamestnanosť. Kriminalita je tiež veľmi nízka. V poslednom čase však vyvolali širokú medzinárodnú reakciu správy o porušovaní ľudských práv robotníkov. V Dubaji sa začalo s ťažbou ropy roku 1966. Dovtedy žil prevažne z obchodu, najmä so zlatom a perlami. Už roku 1930 bol Dubaj najväčším obchodným mestom v Perzskom zálive.

  Emirát Dubaj (إمارة دبيّ Imára Dubajj) je emirát na Arabskom polostrove, na pobreží Perzského zálivu. Leží na okraji Arabskej púšte, ktorá siaha od Jemenu až po Irak. V okolí sa nenachádzajú žiadne rieky, hoci mnohí za rieku považujú Dubai Creek, ide však iba o zátoku v rámci Perzského zálivu. Na východnom brehu Dubai Creek-u sa nachádza štvrť Deira, na západnom brehu Burj Dubai, na juhu leží štvrť Al-Aweer.   

Medzi nové priemyselné parky patria:

  • Dubiotech, park venovaný výskumu a inovácia v biotechnológii
  • Techno Park, park orientovaný na výrobu vysokej technológie s viac ako 23 km²
  • Dubai Silicon Oasis zaoberajúca sa elektrotechnikou.
  • Dubai Industrial city, obrovský priemyselný park zameraný na produkciu kovov, ťažba, petrochémiu, farmáciu, výrobu potravín, v neposlednom rade je tu zastúpený strojársky priemysel, atď...