Kapské Mesto

20.12.2015 09:40

 je po Johannesburgu a Durbane tretie najväčšie mesto Juhoafrickej republiky, sídlo parlamentu (tzv. legislatívne hlavné mesto JAR) a správne sídlo provincie Western Cape. Počet obyvateľov metropolitnej časti v roku 2004 bol 3 300 000.

Nachádza sa na úpätí Stolového vrchu na pobreží Atlantického oceánu na Kapskom polostrove asi 40 km na sever od mysu Dobrej nádeje.

Založené bolo roku 1652 ako holandská zásobovacia stanica na ceste do Indie (najstaršie európske mesto v Južnej Afrike). Dnes je to jeden z najväčších afrických námorných prístavov a stredisko cestovného ruchu v krajine. často sa o ňom hovori, ako o jednom z najkrajších miest na svete. Mesto ponúka široký výber voľnočasových aktivít, turistiky, nakupovania a mnoho iného. Kapské Mesto je centrom mnohých športov ako napríklad rugby, cyklistika, tenis a tiež je to stredisko všetkých vodných športov.

Región je známy aj produkciou prvotriedneho vína na okolitých viniciach za mestom, najmä v oblasti Stellenbosch, Paarl, Wellington a Worchester.

Kapské Mesto, to je aj tvarom unikátna Stolová Hora (Table Mountain), ktorá je súčasťou národného parku Cape Peninsula stúpajúca z nulovej nadmorskej výšky vo Victoria and Waterfront až do vyše 1080 m n. m