Peking

29.04.2015 18:34

Jedlo  V Pekingu dostanete akékoľvek čínske jedlo, samozrejme nechýbajú tu ani ostatné ázijské  a svetové kuchyne. Pri tak širokej ponuke netreba zabudnúť ani na miestne špeciality ako Pekinská kačka ( Beijing kaoya), alebo mongolský horúci hrniec. Neobmedzená je ponuka západných jedál, ktoré sú o niečo drahšie ako čínske (nechýba samozrejme ani Hard Rock Café rovnaká a ponuka aj ceny). Japonské a kórejské jedlá ponúkajú väčšinou reštaurácie drahších hotelov, ale dajú sa nájsť aj lacnejšie alternatívy. Fastfood má dve formy čínsku (rezance v polystyrénovom balení, dajú sa kúpiť aj obchodoch alebo v stánkoch priamo na ulici, nechýbajú tu ani japonské a kórejské fastfoodové reťazce. Druhou možnosťou sú veľmi obľúbené tradičné západné reťazce McDonald's, Pizza Hut alebo KFC. Ak chcete vyskúšať jedlo od pouličných predajcov, najlepším miestom sú špeciálne nočné trhy. Kupovať zmrzlinu od pouličných predajcov sa neodporúča, často ide o domácu výrobu pochybnej kvality. Západné jedlo nájdete aj supermarketoch. Ceny sú väčšinou vyššie oproti Európe až o dvadsať percent.

        

Zábava  Súčasný Peking ponúka oveľa viac ako karaoke, alebo nudné hotelové bary, ktoré nájdete v ostatných čínskych mestách. Obrovské hudobné kluby sú plné mladých Číňanov, začínajú sa otvárať aj kluby v západnom štýle, hrajú tu západní alebo japonskí dídžeji.

Miestnou módou sa stávajú bary. Predtým sa tu schádzala komunita cudzincov, dnes je tu rovnaký počet Číňanov. Môžete tu počuť čokoľvek, od klasickej čínskej hudby, jazzu, house až po heavy metal. Väčšina návštevníkov si nenechá ujsť predstavenie čínskej opery, alebo výborných čínskych akrobatov. Pekinské kiná sú preplnené kung-fu filmami, nechýbajú tu tiež kontroverznejšie diela mladších autorov.

Bary nájdete okolo Sanlitun Lu, tiež prezývanú Jiu Ba Jie („ulica barov"). Alternatívnejšie miesta nájdete v zrenovovanej štvrti okolo jazier Shicha. Novšou lokalitou sú miesta okolo  Nan Luo Guo Xiang a okolo brány Chaoyang Park. Aktuálne informácie nájdete v magazínoch pre cudzincov. Oficiálny program kultúrnych podujatí nájdete v novinách China Daily, program menej oficiálnych podujatí ako pouličné happeningy alebo koncerty v baroch nájdete v magazíne That's Beijing dostupnom v baroch a reštauráciách, kde sa schádzajú cudzinci.