V Indonézii sa potopila loď s vyše 120 ľuďmi, zatiaľ zachránili štyroch

20.12.2015 09:57

Najmenej štyroch preživších vytiahli v nedeľu z rozbúreného mora v centrálnej Indonézii po tom, ako vysoké vlny a zlé počasie zmarili pokusy pomôcť ľuďom z potápajúcej sa osobnej lode s vyše 120 ľuďmi na palube.


 

Rybári objavili v nedeľu v skorých ranných hodinách v mori štyroch ľudí, medzi ktorými boli aj žena a dieťa v záchranných vestách. Povedali im, že sa ich loď po niekoľkých hodinách potopila.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Laminátová loď prepravovala ľudí medzi dvoma mestami, Kolaka a Siwa, na ostrove Sulawesi. Mala na palube 110 cestujúcich a 12-člennú posádku, keď ju v sobotu popoludní poudierali počas búrky vyše trojmetrové vlny. Jeden z prudkých nárazov spôsobil v lodi trhlinu, cez ktorú začala naberať vodu.

Medzi cestujúcimi bolo 14 detí, povedal AP šéf záchrannej agentúry v metropole Južného Sulawesi Roki Asikin. Uviedol, že loď sa v tom čase nachádzala asi 21 kilometrov na juhovýchod od prístavu Siwa. Na pomoc im vyslali šesť záchranných člnov a lodí.

Televízia priniesla zábery na desiatky rodinných príslušníkov, ktorí s obavami čakali na návrat svojich blízkych do prístavu Siwa.

Pri lodných nehodách v Indonézii zahynuli v uplynulých rokoch stovky ľudí. Lode tam bývalú často preplnené a nedodržiavajú bezpečnostné opatrenia.

Indonéziu tvorí vyše 17 000 ostrovov, na ktorých žije 250 miliónov ľudí a lode sú tam obľúbený a relatívne lacný spôsob dopravy.